Pande guide

Den mest almindelige pande er som regel med mellemhøje sider, og en forholdsvis bred bund. Men det kan være godt at have flere forskellige slags pander i sit køkken. Med fordel kan man have udover ”hverdagspanden” en til pandekager eller omeletter, en såkaldt crepe-pande med helt lave sider være det bedste valg. Skal du derimod bruge en pande til meget indhold, som f.eks. stuvninger eller sautering er en sauterpande med lodrette sider et godt valg – her findes både modeller med og uden låg – derudover bør man have en grill pande der med sine riller i bunden er god til bøffer, kyllingestykker, hakkebøffer og alt hvad der skal have en sprød stegeskorpe samtidig med en saftig midte.

Materialet af panden betyder meget for dit valg af pande.

Aluminium

Aluminium har utroligt gode varmefordelende egenskaber, og giver dermed en god fordeling af varme over hele fladen, så du får en lige tilberedning. Aluminium er ideel til æggeretter, fjerkræ og magre fiskeretter. Derudover er den nem at rengøre.

Rustfrit Stål

Rustfrit stål er et robust materiale, der holder utrolig længe, men som har en dårligere varmefordeling. Derfor bruges rustfrit stål ofte sammen med andre materialer som aluminium – hvorimod rustfrit stål er perfekt til gryder der skal bruges til at koge i – da materialet ikke forgår.

3-Ply

3-ply er en metode sætter flere forskellige materialer sammen, for at opnå materialernes bedste egenskaber i panden. Det kan f.eks. være et lag aluminium med rustfrit stål yderst. Det giver panden den gode varmefordeling fra aluminium, samtidig med at give stegeegenskaberne fra stålet samtidig med at det trykkes ud i et stykke dvs. at samme høje varmefordling opnås hele vejen rundt. Denne konstruktion er oftest forholdsvis dyr, og det udmønter sig også i prisen på panden, men de er som regel af høj kvalitet og med gode egenskaber – et eksempel på 3-ply er scanpan Ctx serien. 3-ply egner sig til de fleste retter da materialet hurtigt opvarmes og er nem at regulere.

Støbejern

Støbejern er optimal til stegning ved høje temperaturer. Materialet tåler høj varme, men er langsommere om at varme op end øvrige tilgengæld holder støbejernet på varmen. Mange støbejerns produkter er emaljeret denne kræver fedt stof for at opnå slip let. ​