Hvad betyder bølgerne bagpå Royal Copenhagen porcelæn?

Blåstemplingen af kongeligt porcelæn

Ethvert stykke porcelæn, der siden 1775 og frem til i dag har forladt Royal Copenhagen, bærer på sin egen unikke historie. De tre bølger, det kongelige stempel og malerens mærke. Symboler på ægthed, forbindelsen til kongehuset og håndens værk.
De tre blå bølger
Det var enkedronning Juliane Marie, der i 1775 grundlagde Den Kongelige Porcelænsfabrik, som ønskede, at de tre blå bølger skulle være fabrikkens varemærke. Bølgerne symboliserer Danmarks tre vandveje, Storebælt, Lillebælt og Øresund. Den dag i dag bliver bølgerne malet på bagsiden af hvert eneste stykke håndmalet porcelæn. Bølgerne er en af verdens mest kendte signaturer for ægte porcelæn og vil altid være det, man forbinder med Danmark og dansk porcelænskunst.

Kongekronen
Kongekronen symboliserer Royal Copenhagens begyndelse – kongehuset som iværksætteren. Kronen blev fra starten malet i hånden, men i 1870’erne begyndte virksomheden i stedet at stemple mærket under glasuren. Kronen er dekoreret med Dagmarkorset, et juvelbesat krucifiks, der stammer fra middelalderen og blev opdaget i 1683.

Kronen har forandret sig gennem tiderne, men det er stadig muligt at finde frem til det år eller årti, som et bestemt stykke porcelæn er blevet fremstillet i.

Kunsthåndværkerens mærke
På Royal Copenhagen tager det fire år at lære håndværket at male porcelæn. Og selvom det kan være svært at skelne for eksempel det ene musselmalede mønster fra det andet, kan en dygtig maler altid kende sit eget værk. Som var det en personlig håndskrift. Hver maler havde – og har stadig – sit eget mærke, som sættes på undersiden af hver eneste porcelænsdel. Før i tiden var det af hensyn til afregningen af løn, da porcelænsmalerne arbejdede på akkord. Man kender nogle af navnene på
malerne fra tidernes morgen, men trods et større detektivarbejde, er det ikke lykkes at forbinde alle navnene med de personlige mærker.