Historien om Kay Bojesen

Sølvsmed og designer Kay Bojesen kunne noget helt særligt. Han kunne give træ liv, og han blev verdensberømt for at skabe trædyr med sjæl, humor og glimt i øjet. Kay Bojesen har med mere end 2000 stykker kunsthåndværk på samvittigheden hørt til blandt 1900-tallets mest produktive danske kunsthåndværkere.

Han er mest kendt for sine legende livsglade aber, livgardister og andre trædyr, men hans store produktion omfatter også smykker, bestik, tekander og sølvpokaler.

Kay Bojesen blev færdiguddannet som sølvsmed i 1910 efter han havde afsluttet sin læretid hos sølvsmeden Georg Jensen. Som en af de første indenfor dansk kunsthåndværk lod han sig begejstre af funktionalismen, og han var blandt initiativtagerne til ”Den Permanente” – en forretning og et udstillingsvindue, der gennem årtier repræsenterede det bedste indenfor dansk og skandinavisk design.

1919 blev startskuddet for en ny epoke for Kay Bojesen. Han blev gift og fik sønnen Otto. Det var med til at sætte gang i Kay Bojesens fascination af børn, legetøj og træ og bragte minderne tilbage til hans egen barndom, hvor faderen (forlægger Ernst Bojesen – udgiver af bl.a. ”Blæksprutten”) snittede træfigurer til ham og bl.a. opmuntrede sine børn til opfindsomhed, fantasi og højt humør.

I 1930’erne begyndte Kay Bojesen for alvor at dyrke sin interesse for at arbejde i træ. Han skabte blandt andet en serie af trædyr, der alle levede op til hans holdning til, at design skal være rundt, blødt og føles godt i hånden.

Han ønskede ikke at skabe tro kopier af virkelighedens dyr ej heller være for sofistikeret eller detaljerig, men i stedet at skabe fantasifulde varianter i et design, der tog afsæt i barnets egen verden, hvor ”linjerne skal smile”. Træ-legetøjet skulle være enkelt, solidt og inspirere til leg.

Med disse grundtanker som udgangspunkt har Kay Bojesen skabt sine elskede træfigurer, der appellerer til barnet i os alle.

I en menneskealder blev Kay Bojesen betragtet som humøret i dansk brugskunst. I dag er Kay Bojesen blandt Danmarks store designnavne og hans kunsthåndværk blandt de mest efterspurgte fra dansk design.

Arven

Kay Bojesen bevarede sin barnlige nysgerrighed og glæde ved livet lige til det sidste. Kay Bojsen dør i en alder af 72 år og efterlader sig en betydningsfuld designarv. En arv, der i dag er beskyttet af hans fire børnebørn.

Rosendahl Design Group er taknemmelig for at være valgt af familien Bojesen til at udvikle, producere og distribuere deres bedstefars elskede design. Siden Kay Bojesens legendariske butik i Bredgade lukkede tilbage i 1990, har flere af hans produkter ikke været produceret. Det er derfor en stor glæde for Rosendahl Design Group at kunne gen-introducere flere af Kay Bojesens fantastiske gamle designs efter de originale tegninger og med stor respekt for Kay Bojesens høje krav til materiale og håndværksmæssige udførelse. 

Gå på opdagelse i Kay Bojesens glade univers - som har bragt glæde til mange verden over!