Bag grydebrød i din støbejernsgryde

Hvis ikke, vil vi bare gerne advare dig om at det kan være farligt og prøve det! Man bliver afhængig af det luftige og lækre brød, som har de sprødeste overflade!

Opskriften vi bruger er beregnet til en 24 cm gryde på 4,2 ltr

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 5 g gær (svarende til størrelsen på en stor ært)
  • 1 spsk. salt
  • 2 spsk. honning
  • 625 g hvedemel (hvis du ønsker et mørkere brød, kan du erstatte noget af mængden med groft mel)
  • Valgfrit: 1 dl kerner (fx pinje-, solsikke- eller græskarkerner) drysses i bunden af gryden inden bagning

 Sådan gør du

  1. Rør gæren og vandet sammen. Tilsæt salt, honning og mel, og rør godt rundt. Dejen kan tilsættes pinjekerner, græskarkerner, rosiner eller krydderier efter personlig smag. Husk at dejen skal være lind og våd.
  2. Sæt dejen til hævning i køleskab natten over eller i minimum i 12 timer.
  3. Efter hævning vendes dejen 3-4 gange med en grydeske. Sæt derefter dejen til hævning ved stuetemperatur i yderligere et par timer.
  4. Sæt støbejernsgryden på en rist i ovnen og skru op til 250° C. Lad gryden stå i den opvarmede ovn i mindst 20 minutter, inden dejen hældes i. Så slipper brødet let gryden, når det er bagt færdigt. Hvis du vælger at tilsætte kerner, kan du drysse disse i bunden af gryden, inden dejen hældes i.
  5. Hæld den linde dej direkte fra skålen og ned i den rygende varme gryde. Bag først brødet i ovnen i 30 minutter med låget på. Fjern derefter låget, skru temperaturen ned til 210° C og bag brødet videre i 15 minutter.
  6. Lad brødet hvile i minimum 30 minutter før der skæres skiver af det. På denne måde bliver brødet ikke klægt og hænger ikke fast på kniven.
  7. Nyd nu dit hjemmelavet grydebrød med velbehag!